projecten
projectdetails

Pontonbrug en brugbaan

tijdelijke draaibare pontonbrug brugbaan Den Helder
Den Helder

Tijdelijke pontonbrug

De Van Kinsbergenbrug te Den Helder was na 50 jaar trouwe dienst toe aan groot onderhoud. Wij kregen de opdracht om een tijdelijke brug te bouwen voor fietsers en voetgangers.

infra-vraag

De Van Kinsbergenbrug is een belangrijke toegangsweg naar het marinecomplex en de bedrijven in de haven van Den Helder. Ten bate van de renovatie werden delen van de brug gedemonteerd en op een andere locatie gerenoveerd of vervangen. Van Ham Infra werd gevraagd om een tijdelijke pontonbrug voor fietsers en voetgangers te ontwerpen.

De uitdaging zat onder andere in het ruim 3,5 meter hoge verschil tussen de Havenweg en de waterweg. Daarnaast moest het drijvende deel van de tijdelijke pontonbrug ook nog eens open en dicht kunnen zodat vaarverkeer indien gewenst toch kon passeren. Uiteraard moest de gehele brug ook aan het bouwbesluit voldoen qua hellingshoeken, zelfs indien het waterpeil 0,5 meter zou stijgen.

plan

Van Ham Infra heeft uiteindelijk een brugbaan gebouwd met Layher steiger van 87 meter lang en 4,14 meter breed, via een jachthaven en een scheepswerf naar de waterweg. In deze waterweg lag een 53 meter lang ponton met een draaibaar deel van 17,85 meter.

Terug op de kade wederom een 29 meter lange brugbaan van 4,14 meter breed naar links en een brugbaan van 29 meter lang en 2,07 meter breed naar rechts. Het geheel was voorzien van 11 starre hellingen en 2 flexibele gangways bij de overgangen van de Layher steiger naar de ponton.

materialen

  • 145 m lange Layher brugbaan, volledig voorzien van antislipvloer en kindvriendelijk hekwerk
  • 53 m lange pontonbrug incl. draaibaar deel met 2 buitenboordmotoren
  • Volledig voorzien van ledverlichting op vaste spanning
  • Voorzien van 3 m hoog hekwerk ter hoogte van de scheepswerf
  • Voorzien van op maat gemaakte slagbomen en veiligheidskettingen

Voor de renovatie van de Van Kinsbergenbrug in Den Helder moest de brug voor 6 weken worden afgesloten. Om de fietsers-en voetgangers doorgang te verlenen gedurende de afsluiting van de Kinsbergenbrug hebben wij Van Ham Infra benaderd om een tijdelijke pontonbrug met aanlandingen te ontwerpen. Dit was een complexe opgave waarbij diverse hoogteverschillen moesten worden opgevangen tussen hooggelegen kades en het water. Ook liepen de aanlandingen over terrein van diverse stakeholders die eisen stelden aan het ontwerp, zoals verlichting en afscherming.
Extra detail in de ontwerpopgave was dat de pontonbrug open- en dicht moest kunnen voor de scheepvaart. Van Ham heeft deze opdracht uitstekend ingevuld. In korte tijd is de pontonbrug ontworpen en gerealiseerd. Hun vakmanschap, flexibele instelling, denkend in oplossingen en korte lijnen in de communicatie hebben geleid tot een succesvol gelopen project. Van Ham Infra heeft ons hierin volledig ontzorgd en is een uitstekende partner om mee samen te werken!

Roald van der Slikke
Technisch Manager Griekspoor

video-impressie

Video over werkzaamheden aan de Van Kinsbergenbrug met een tijdelijke pontonbrug voor fietsers/voetgangers.

meer info over maatwerk

Bekijk de productpagina maatwerk infrastructuur of neem direct contact met ons op. Wij kijken graag zonder enige verplichting samen met u wat we voor u kunnen betekenen.