projecten
projectdetails

Meettoren Kootwijk

meettoren natuur kootwijk
Kootwijk

Bouwen meettoren 37 m

Voor Wageningen University & Research bouwde Van Ham Infra een meettoren van 37 meter hoog midden in de bossen van Kootwijk. Een mooie uitdagende bouwklus.

infra-vraag

De initiële vraag was of Van Ham Infra de staalkabelverankering kon uitvoeren voor een nieuw te bouwen trappentoren van 37 meter hoog met meetapparatuur voor de WUR. De oude meettoren van 25 meter hoog was niet meer toereikend omdat de boomtoppen van de omliggende bossen in 25 jaar tijd de toren voorbij gegroeid waren. Daar kwam nog bij dat de oude toren niet meer verhoogd kon worden en dus moest er nieuwe toren komen.

plan

In overleg met WUR en Layher Nederland is Van Ham Infra hoofdaannemer geworden van het project. De toren is statisch berekend en de staalkabelverankering is hierin meegenomen. Vervolgens is de toren opnieuw getekend en zijn er speciale onderdelen vervaardigd voor de connectie tussen de bodem en de staalkabels enerzijds en voor de connectie tussen de staalkabels en de toren anderzijds.

Het juiste materiaal is door de universiteit aangeschaft en bij Van Ham Infra in Bladel geleverd. In slechts 6 bouwdagen tijd is de toren van sondering en fundering tot en met bliksembeveiliging opgeleverd en dat alles juist vóór de start van het broedseizoen. Al bij al een erg bijzonder object op een niet alledaagse locatie en daarmee zeer zeker een bijzonder en geslaagd project.

materialen

  • Complete statische berekening
  • Bodemsonderingsonderzoek
  • Betonnen fundering 4x4x0,32 m
  • Maatwerkconstructie
  • 2,572x2,572 m en 37 m hoog voorzien van trappen tot 36 m vloerhoogte
  • Voorzien van 16 staalkabels van 14 mm dik ter verankering, voorzien van 8 stalen grondplaten
  • Incl. bliksembeveiligings-installatie
  • Jaarlijks onderhoud voor min. 10 jaar

Wij waren op zoek naar een partner die verantwoordelijkheid wilde nemen voor het bouwen van de toren én de verankering met staalkabels en grondankers. Die hebben we in Van Ham Infra gevonden. Van Ham overzag snel de onderdelen van het project, kon snel schakelen en had zichtbaar plezier in de opbouw. We hebben prettig samengewerkt en het resultaat is naar wens.

Michiel van der Molen
Wageningen University & Research

video-impressie

Een korte video-impressie m.b.t. de meettoren van 37 meter in de bossen van Kootwijk voor Wageningen University & Research.

meer info over meettorens

Bekijk de productpagina maatwerk infrastructuur of neem direct contact met ons op. Wij kijken graag zonder enige verplichting samen met u wat we voor u kunnen betekenen.